Rozmaryn
Rosemary Oill, Rosmarinus officinalis
opakowanie 15ml
Podstawowe korzyści:
- Wspiera zdrowe trawienie.
- Stosowany wewnętrzne może pomóc w utrzymaniu zdrowego funkcjonowania układu oddechowego.
- Stosowany wewnętrznie może pomóc zmniejszyć napięcie nerwowe i sporadyczne zmęczenie.
- Pozsiada ziołowy, energetyzujący zapach.
- Może być stosowany jako zamiennik rozmarynu do przyprawiania różnych potraw. Dodaje pikantnego, ziołowego posmaku mięsom i specjałom.
Opis:
Rozmaryn to wiecznie zielony krzew o aromatycznym zapachu. Jego liści używa się często do podkreślania smaku farszów, wieprzowiny, pieczonej jagnięciny, kurczaka czy indyka. Rozmaryn jest od dawna ceniony. Starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie oraz przedstawiciele kultur Bliskiego Wschodu uznawali tę roślinę za świętą. Oprócz zastosowań kulinarnych olejek rozmarynowy oferuje wiele korzyści. Po spożyciu wspomaga zdrowe trawienie i funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Ziołowy i energetyzujący zapach olejku rozmarynowego jest często wykorzystywany w aromaterapii. Dzięki pobudzającemu, ziołowemu zapachowi rozmaryn często znajduje zastosowanie w aromaterapii i masażu leczniczym. Stosowany wewnętrznie pomaga zmniejszyć napięcie nerwowe i znużenie.
W porównaniu ze świeżymi bądź suchymi przyprawami lub innymi środkami aromatyzującymi, olejki eteryczne mają tak silny aromat, że nawet najmniejsza ich ilość może nadać potrawom wyrazistego smaku. W przypadku użycia olejku z rozmarynu do gotowania najlepiej jest stosować metodę wykałaczki – zanurzyć końcówkę czystej wykałaczki w buteleczce z olejkiem eterycznym i wymieszać składniki tą wykałaczką. Po zamieszaniu wykałaczką potrawy w naczyniu spróbuj, czy nie trzeba dodać jeszcze więcej olejku.
Opis aromatu:
kamforowaty, ziołowy.
Zastosowanie:
- Rozpylaj/dyfuzuj, aby stworzyć atmosferę sprzyjającą nauce.
- Stosuj wewnętrznie, aby zmniejszyć napięcie nerwowe i zmęczenie.
- Dodaj 1 kroplę olejku z rozmarynu do mięs i dań głównych, aby nadać im niepowtarzalny smak i aromat oraz wesprzeć zdrowe trawienie.
- Zmień swoje zwykłe purée ziemniaczane w danie pełne smaku – dzięki dodaniu odrobiny olejku z rozmarynu.
- Stosuj jako wygodny i intensywny zamiennik świeżego lub suszonego rozmarynu w różnych potrawach.
- Jeśli chcesz, aby masaż był kojący, zmieszaj olejek z rozmarynu z olejkiem z golterii, aby ochłodzić i zrelaksować swoje ciało.
Instrukcje stosowania:
- Aromatyczne: Dodaj trzy lub cztery krople do dowolnego dyfuzora.
- Jako dodatek kulinarny: Rozcieńcz jedną kroplę w 125 ml płynu.
- Miejscowe: Wetrzyj jedną lub dwie krople w wybranym miejscu. Rozcieńcz z frakcjonowanym olejem kokosowym dōTERRA, aby zminimalizować reakcję uczuleniową skóry. Dodatkowe środki ostrożności: patrz poniżej.
Olejek posiada najbardziej restrykcyjny certyfikat - CPTG - Certified Pure Therapeutic Grade (Certyfikowana Czysta Klasa Terapeutyczna). Kontrolowany jest cały proces produkcyjny od momentu sadzenia rośliny do butelkowania olejków. Olejki posiadające ten certyfikat cechuje brak: pestycydów i metali ciężkich, sztucznych barwników i wypełniaczy, domieszek olejków z innych roślin i domieszek olejków syntetycznych.
Skład:
1,8-cineol, α-pinen, kamfora.
Uwagi.
Używać tylko po rozcieńczeniu. Zażywać nie więcej niż jedną kroplę dziennie. Przechowywać poza zasięgiem dzieci. Jeśli jesteś w ciąży lub jesteś pod opieką lekarską, skonsultuj się ze swoim lekarzem. Unikać kontaktu z oczami, uchem wewnętrznym, twarzą, wrażliwymi obszarami i błonami śluzowymi.
Ja wykorzystuję olejek z rozmarynu jako składnik własnej odżywki do włosów. Dyfuzuję w celu poprawy koncentracji i stworzenia ożywczej atmosfery w połączeniu z olejkiem z cytryny i bergamotki, a wewnętrznie zażywam, aby wspomóc trawienie. Więcej informacji na temat właściwości olejku z rozmarynu i praktyczne porady, co do jego stosowania, znajdziesz w mojej książęce „Aromaterapia od podstaw. Porady praktyczne”.
Paulina Jarkiewicz